66e1706fdad27
Orthomoleculair voedingsadvies. Say what?!
Orthomoleculaire is afkomstig van het Griekse woord ‘Orthos’ wat juist of goed betekend en van het woord ‘Moleculaire’, wat verwijst naar moleculen ofwel de deeltjes waaruit je lichaam is opgebouwd. Als orthomoleculair of natuurvoedingsdeskundige is het mijn doel om zoveel mogelijk gezonde voeding te eten en zo onze gezondheid te verbeteren.
De primitieve mens was een jager die de hele dag bewoog. Hij at knollen, planten, pitten, zaden, noten, bessen, eieren, vlees, vis, groenten en fruit. En dit alles zo vers mogelijk. In de loop der eeuwen is er veel veranderd in het menselijke eetpatroon. Denk bijvoorbeeld aan de opmars van snel verteerbare koolhydraten. Dit heeft jammer genoeg een nadelig effect gehad op de algemene gezondheid van de mens. Vandaag de dag bestaat ons eetpatroon voor 80% aan suikers, verzadigde vetten, granen, bereide maaltijden enzovoort. Het is van uitermate belang dat men zich bewust wordt van gezonde voeding en al haar voordelen!
Om vage symptomen van verkeerde voeding tegen te gaan is het belangrijk dat men zoveel mogelijk de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. In het westerse voedingspatroon zijn deze uit balans. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen macro- en micronutriënten.
Macronutriënten zijn voedingsstoffen die in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Zo vormen als het ware de basis van de voeding en hebben dus een grote invloed op het functioneren van het lichaam. Deze voedingsstoffen zorgen op hun beurt weer voor het leveren van energie. We onderscheiden drie soorten macro’s: eiwitten, koolhydraten en vetten. Er wordt vastgesteld dat we vandaag de dag hier te veel van consumeren.
Daartegenover staan de micronutriënten. Dit zijn de voedingsstoffen die we nodig hebben in kleinere hoeveelheden. Ze hebben ondersteunende functies in ons metabolisme en verdelen de vitaminen en mineralen in ons lichaam. Het is van groot belang dat we bepaalde voeding uit ons dieet schrappen, maar ook cel opbouwende voeding introduceren om een gezonde balans te krijgen.